Tratamentul leziunilor cutanate vasculare cu laserul vascular Nd:YAG

Dermato-venerologie
Dr. Madalina-Florina Nastasa
Medic specialist Dermato-venerologie

Leziunile cutanate vasculare sunt anomalii de dezvoltare ale vaselor de sânge. Acestea pot fi congenitale, adică prezente de la naștere sau apărute la scurt timp după naștere, sau dobândite, adică acelea dezvoltate în cursul vieții.

Tipuri de leziuni cutanate vasculare 

Leziunile cutanate vasculare congenitale sunt reprezentate de:

  • hemangioame: tumori vasculare benigne, care pot apărea sub diverse forme și dimensiuni, pe orice parte a corpului. Majoritatea hemangioamelor cutanate sunt prezente la naștere sau se dezvoltă în primele săptămâni sau luni de viață și pot crește în dimensiuni în timpul primului an de viață;
  • limfangioame: anomalii congenitale ale sistemului limfatic, care pot apărea sub forma unor chisturi sau tumori benigne cu un diametru de 1 - 2 cm, localizate în țesuturile care formează sistemul limfatic. Limfangioamele sunt mai frecvente la copii, dar pot apărea și la adulți;
  • malformații venoase congenitale: anomalii ale sistemului venos, izolate sau ca parte dintr-un sindrom congenital, localizate frecvent pe cap sau gât și care variază în ceea ce privește dimensiunea și severitatea;
  • ”port-wine stain”: malformație vasculară congenitală a pielii, care afectează 0,3% dintre nou-născuți, fiind caracterizată prin prezența unor pete de culoare roșie sau violet intens, care apar de obicei pe față și gât. Aceste pete nu dispar de la sine și pot persista pe parcursul întregii vieți.

Leziunile cutanate vasculare dobândite, care se pot dezvolta la orice vârstă, sunt mult mai frecvent întâlnite în practica medicală. Acestea au multiple cauze, strâns corelate cu anumiți factori din mediul înconjurător, cu diferite terapii medicamentoase și cu diverse afecțiuni. Aceste leziuni sunt reprezentate de:

  • telangiectazii: vase de sânge foarte mici (cu diametrul de 0,1 - 1,5 mm), dilatate, roșii sau violete, vizibile la suprafața pielii sau a mucoaselor, localizate frecvent la nivelul feței sau al membrelor inferioare. În general, acestea sunt inofensive, însă sunt considerate adesea inestetice. Telangiectaziile pot apărea spontan sau ca urmare a acțiunii unor factori predispozanți sau declanșatori, precum: predispoziția genetică, expunerea îndelungată la soare, statul îndelungat în picioare, traume, diferite afecțiuni medicale (rozaceea, ciroza hepatică), factori hormonali (sarcina, utilizarea de anticoncepționale);
  • venule și varicozități reticulare: vase de sânge mici (cu diametrul de 1 - 2 mm până la 4 - 5 mm), apărute în cadrul insuficienței venoase cronice, ca urmare a creșterii presiunii în vase, fiind localizate frecvent la nivelul membrelor inferioare;
  • angiom „în cireașă” (“cherry angioma”): proliferare vasculară benignă, de culoare roșu aprins, de mici dimensiuni, localizată în orice parte a corpului și care poate apărea în număr mai mare în timpul sarcinii sau la persoanele în vârstă. Cauza apariției nu este pe deplin înțeleasă, însă sunt incriminați factori genetici, hormonali (nivel seric de prolactină crescut), precum și factori ocupaționali (de exemplu, expunerea la soare);
  • angiom stelat (“spider angioma”): format dintr-o rețea de vase capilare dilatate, care pornesc de la un vas central, având distribuție radiară. Angiomul stelat este frecvent asociat cu sarcina, afecțiunile hepatice, tratamentul cu contraceptive orale, fiind localizat mai ales pe față, antebrațe și mâini;
  • granulom piogenic: leziune vasculară benignă, manifestată sub forma unui nodul de culoare roșie, cu textură fermă, ce crește rapid în dimensiuni și poate sângera sau chiar ulcera. Este întâlnit în special în rândul copiilor, fiind dispus la nivelul capului sau gâtului. Apare post-traumatic și se asociază cu infecții microbiene (de obicei stafilococice);
  • poikilodermie: telangiectazii combinate cu o pigmentare reticulată. Afecțiunea este o consecință directă a expunerii excesive la razele soarelui, fiind localizată pe zone fotoexpuse, precum fața, gâtul și decolteul.

Tratamentul leziunilor cutanate vasculare

Studiile clinice au dovedit că laserterapia reprezintă soluția optimă pentru tratamentul leziunilor cutanate vasculare.
Procedura de tratament implică utilizarea laserului Nd:YAG, cu o lungime de undă de 1064 nm, laser integrat în platforma multifuncțională GentleMax Pro. Lungimea de undă de 1064 nm este cea mai bine adaptată pentru tratamentul leziunilor vasculare, datorită absorbției selective de către hemoglobină a acestei lungimi de undă.
Bazat pe principiul fototermolizei selective, laserul Nd:YAG țintește specific doar vasul de sânge asupra căruia se dorește a se acționa și îl distruge, fără afectarea altor structuri ale pielii. Căldura intensă degajată are ca rezultat coagularea sângelui și iritația peretelui vasului sanguin, care ulterior determină colabarea (închiderea) acestuia. Astfel este oferit cel mai eficient tratament împotriva leziunilor vasculare situate pe față sau membre.


Imaginea 1. Leziuni vasculare situate pe membre - înainte și după tratamentul cu laserul Nd:YAG

Ce presupune tratamentul cu laserul Nd:YAG?

În timpul procedurii, se vor aplica 1 - 2 impulsuri luminoase de scurtă durată la nivelul fiecărui vas de sânge. Pacientul poate simți o senzație ușoară de încălzire, înțepătură sau furnicătură, care este de cele mai multe ori tolerabilă.

Imaginea 2. Leziune vasculară situată pe față - înainte și după tratamentul cu laserul Nd:YAG

Procedura poate dura între 15 și 45 de minute, în funcție de mărimea și localizarea vaselor pe care dorim să le tratăm.
Numărul ședințelor necesare depinde, de asemenea, de mărimea și localizarea vaselor tratate și de răspunsul individual la tratament. În cazul vaselor mici și superficiale rezultatele sunt vizibile de la prima ședință, însă în cazul celor dilatate, de dimensiuni mai mari și situate mai profund, pot fi necesare mai multe ședințe, realizate la intervale de 6 - 8 săptămâni.

Indicații înainte și după procedura cu laserul Nd:YAG

Pentru obținerea unui rezultat optim, este recomandat ca pacienții să evite expunerea la soare și folosirea tratamentelor fotosensibilizante sau anticoagulante cel puțin 4 săptămâni înainte de realizarea procedurii.
Reacțiile post-tratament sunt minime, însă în unele cazuri poate apărea un eritem sau edem minim pe zona tratată, imediat după tratament, care poate să dureze de la câteva ore până la 2 - 3 zile. În aceste cazuri este recomandată folosirea unor creme emoliente sau calmante timp de câteva zile după procedură.
De asemenea, se vor evita băile fierbinți, sauna, activitățile fizice intense și expunerea la soare după tratament, până la refacerea completă a zonei tratate.

Contraindicații pentru procedura cu laserul Nd:YAG

Nu se recomandă efectuarea procedurii medicale cu laserul vascular Nd:YAG dacă sunt prezente următoarele:

  • infecții active ale pielii sau inflamații în zona care urmează să fie tratată;
  • tulburări de coagulare a sângelui;
  • istoric de cicatrici cheloide;
  • pacienta este însărcinată sau alăptează.

Cât durează beneficiile tratamentului cu laserul vascular Nd:YAG ?

Conform studiilor clinice, laserul vascular Nd:YAG acționează definitiv pe vasele tratate. În timpul procedurii, vasele tratate sunt distruse și se resorb, eliminându-se astfel posibilitatea reapariței acestora. Tratamentul nu împiedică însă apariția de noi leziuni vasculare situate pe alte zone ale pielii.
Tratamentul leziunilor cutanate vasculare poate varia în funcție de tipul, dimensiunea și locația acestora, precum și de starea generală de sănătate a pacientului. Este importantă consultarea unui medic dermatolog pentru evaluarea leziunilor și realizarea planului de tratament individualizat.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Articole din aceeași categorie

Vezi toate articolele