Dermato-venerologie

Acneea – o problemă ce poate fi rezolvată

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din practica medicală dermatologică. Deși nu pune viața în pericol, poate fi extrem de supărătoare și poate afecta pe termen lung înfățișarea unei persoane, declanșând adeseori tulburări emoționale serioase (depresie, respect de sine scăzut, rușine, furie, limitarea vieții sociale, etc.).

După cum spune o expresie celebră, „acneea doare mai mult în interior”. Încă din 1948, dermatologii americani Marion Sulzberger și Saide Zaidens afirmau: „Nu exista o boală care să provoace mai multe traume psihice, mai multe neînțelegeri între părinți și copii, mai multe sentimente de insecuritate și inferioritate și o sumă mai mare de suferințe psihice decât acneea vulgară”.

Important este ca pacienții să înțeleagă în mod corect acneea ca boală și să aibă încredere că acneea poate fi tratată astăzi cu soluții eficiente și moderne, medicul dermatolog fiind cel care îi poate ajuta în acest sens.

Ce este acneea?
Acneea este o afecțiune a foliculului sebaceu, care împiedică eliminarea sebumului produs de glandele sebacee și care determină multiplicarea unei bacterii a pielii în interiorul porilor blocați.

Acneea poate lua forme multiple și provoacă reacții diferite de la pacient la pacient; leziunile  polimorfe caracteristice pot fi papule, pustule, comedoane, microchisturi, noduli, cicatrici. Leziunile afectează fața, toracele anterior și posterior, uneori brațele pacientului.

Principala cauză a acneei este reprezentată de tulburări hormonale, care survin pe un fond genetic predispozant. Anumite medicamente și chimicale care intră în contact cu pielea, precum și anumite boli (sindromul ovarelor polichistice, de exemplu) reprezintă alte cauze posibile de acnee, mai ales la vârstă adultă.

Peste 90% dintre adolescenți, 50% dintre femeile adulte și 25% din populația adultă, indiferent de gen, suferă de acnee. Din cauza hormonilor androgeni, băieții și bărbații sunt mai predispuși la forme mai grave și de durată ale acneei.

Tratamentul acneei
Tratamentul acneei este complex și urmărește reglarea secreției de sebum, calmarea leziunilor inflamatorii, ameliorarea aspectului cicatricilor, eliminarea comedoanelor și a microchisturilor, diminuarea colonizării microbiene.

De asemenea, tratamentul trebuie personalizat în funcție de aspectul leziunilor, toleranța cutanată, afecțiunile asociate (dermatita atopică, dermatita seboreică) și toate celelalte aspecte particulare ridicate de fiecare pacient în parte.

Pentru a stabili cea mai potrivită strategie terapeutică, medicul dermatolog realizează sau solicită investigatii specifice:

 • examen microbiologic, pentru a exclude foliculita cu germeni gram- pozitivi sau gram- negativi;
 • evaluare endocrină, dacă se suspectează o hiperandrogenie;
 • ecografie pelvină;
 • dozare hormonală pentru evidențiere anomalii ovariene sau dezechilibre hormonale.

Tratamentul acneei pornește de la adoptarea unui ritual cosmetic corect și judicios, în care pacientul trebuie să combine regulile atente de igienă și îngrijire a pielii cu utilizarea strictă a produselor dermatocosmetice recomandate în acnee.

Medicația utilizată în tratarea acneei include creme specializate, antibiotice orale sau diferite produse de terapie hormonală, medicul dermatolog fiind singurul care poate stabili tipul, combinația și modul de administrare a acestor medicamente.

Mai multe tipuri de proceduri avansate din sfera esteticii medicale și dermatocosmeticii sunt utilizate astăzi, atât pentru tratarea acneei pe parcursul afecțiunii, cât și pentru reducerea / vindecarea semnelor și leziunilor rămase pe piele după o acnee mai veche.

În Centrul de Dermatologie Arcadia există resurse complete pentru tratarea cu succes a acneei de orice tip și de orice etiologie, experiența deosebită acumulată de medicii dermatologi în această patologie fiind o garanție în plus pentru calitatea și eficiența tratamentelor.

Astfel, la Arcadia se realizează:

 1. Tratamentul dermatocosmetic al acneei - procedura urmărește îndepărtarea și drenajul leziunilor specific acneice (pustule, comedoane, microchisturi).
 2. Microdermabraziunea – procedură de resurfacing facial, prin care se urmărește îndepărtarea stratului cel mai superficial al pielii (stratul cornos) prin abraziune ușoară. A câștigat popularitate datorită siguranței și faptului că nu necesită recuperare sau întreruperea activității. Este utilizată pentru tratamentul acneei, cicatricilor post-acnee, hiperpigmentări, fotoîmbătrânire cutanată și pentru îmbunătățirea texturii cutanate.
 3. Peelingul chimic – poate fi utilizat complementar în tratamentul leziunilor active de acnee, dar și ca terapie de întreținere după ameliorarea clinică. Inflamația creată de diferiți agenți de peeling este un „rău necesar” în cadrul tratamentului, pentru că antrenează la nivelul dermului fenomene de neocolageneză și compactare dermică. În practică se folosesc acidul salicilic, acidul glicolic, LHA, TCA, soluția Jessner, combinații de alpha-hidroxiacizi.
 4. Tehnologia laser și tehnologia cu lumină intens pulsată – sunt cele mai avansate soluții disponibile în acest moment pentru tratarea acneei; cele două tehnologii au indicații diferite, în funcție de tipul de leziune (ex.: dispozitivele IPL sunt recomandate în formele inflamatorii de ancee, în timp ce laserele ablative sau fracționate sunt extrem de eficiente în tratarea leziunilor cicatriciale post-acnee).
 5. Injectarea de acid hialuronic – procedura poate fi folosită pentru corecția cicatricilor post-acneice deprimate, adânci.

În loc de concluzie
Pacienții cu acnee trebuie mai întâi să știe că boala nu a apărut din vina lor: în ciuda miturilor larg răspândite, acneea nu este provocată de ceea ce fac oamenii (ce manâncă, dacă fumează sau nu, cât de des se spală pe față, etc.), ci de un complex de factori care țin de terenul hormonal și de predispozițiile genetice.

Efectele emoționale profunde ale formelor agresive de acnee trebuie combătute prin determinarea cu care pacientul caută cea mai eficientă soluție de tratament pentru cazul său. Acest lucru înseamnă să se adreseze la timp dermatologului, să se asigure că are acces la formele de terapie cele mai moderne, să învețe cum să utilizeze în mod adecvat produsele dermatocosmetice și, mai ales, să accepte faptul că nu acneea îl definește...

Supliment de date:

10 sfaturi de îngrijire a tenului cu acnee

 1. Curățarea tenului se realizează zilnic, pentru a îndepărta celule moarte, praf, sebum, machiaj. Pentru tenurile sensibile și predispuse la roșeață, se folosesc emulsii, soluții micelare sau lapte demachiant, iar pentru tenul seboreic, acneic, încărcat sunt recomandate geluri, spume, săpunuri antibacteriene.
 2. Soluțiile iritante sau aspre pot usca excesiv pielea și pot provoca o creștere a secreției de sebum.
 3. Pentru tenul care devine lucios și uleios în timpul zilei se poate opta pentru folosirea unei creme matifiante.
 4. Dacă tenul este gras și există o tendință la acnee cu comedoane sau microchisturi, un exfoliant ușor poate ajuta la remedierea problemei (un produs cu acid salicylic, acid glicolic).
 5. Există situații dificile când acneea se asociază cu alte leziuni, cu alergii, iritații sau eczeme locale; în această situație, tratamentul se face cu prudență, pentru a rezolva acneea fără a agrava afecțiunea secundară.
 6. Atenție la produsele de machiaj, căci unele pot agrava leziunile de acnee; ritualul pentru curățarea feței presupune o demachiere riguroasă, urmată de clătirea feței cu apă călduță, pentru a îndepărta toate resturile de produse aplicate pe față în timpul zilei.
 7. Fața nu se șterge energic, ci se tamponează ușor, mai ales dacă există pustule; dacă pustulele se rup, conținutul se împrăștie pe față, determinând apariția de noi leziuni; același lucru se poate produce în timpul bărbieritului la bărbați, astfel că în perioadele cu leziuni inflamate este recomandată utilizarea aparatelor de ras de unică folosință.
 8. Excesul de îngrijire poate fi la fel de periculos ca și lipsa ei, fiind o cauză frecventă de agravare a acneei; utilizarea substanțelor abrazive și de gomaj în timpul perioadelor inflamatorii este contraindicată.
 9. Fiecare pacient are propria formă de acnee și o reactivitate individuală la tratament. De aceea este necesar sfatul dermatologului și urmarea tratamentului cu răbdare și consecvență.
 10. Acneea reflectă o particularitate genetică, astfel că, în ciuda unui tratament corect, pot exista perioade când se produc erupții sau agravări temporare, provocate de schimbări în alimentație, odihnă, tranzit intestinal, sau de călătorii, sindromul premenstrual, praf, sudorație. Ținerea sub control a acestor factori favorizanți limitează perioadele neplăcute.

 

 

Articole din aceeași categorie

Vezi toate articolele